Home » WordPress » Основи на WordPress » Какво представляват блоковите групи в Гутенберг

Какво представляват блоковите групи в Гутенберг

Какво трябва да знаете:

WordPress ви позволява да групирате блоковете, които изграждат вашия документ. Всяка блокова група може да се състои от неограничен брой блокове. След като създадете блокова група, вие може да прилагате визуални промени, които ще се отразят върху всеки блок от групата с един клик. Също така, блоковите групи са добър начин да организирате своя документ, ако той се състои от множество блокове.

Знаете ли, че блоковия редактор на WordPress съдържа инструменти, които ви позволяват да управлявате много на брой блокове с лекота? В този урок ще ви запознаем с блоковите групи в WordPress и начините, по които те могат да се използват.

Съдържание:

 

Какво представлява Гутенберг?

Гутенберг, наричан още блоковият редактор на WordPress, е инструментът, чрез който може да създавате съдържание за своя сайт. За разлика от предшественика си, Гутенберг съхранява съдържанието ви в отделни блокове. Съветваме ви да прегледате статиите ни, обясняващи основите и интерфейса на Гутенберг, ако не сте запознати с блоковия редактор в WordPress. А в случай, че имате предишен опит, разгледайте уроците ни, където обясняваме как да персонализирате редактора, какви клавишни комбинации са налични и кои са най-добрите разширения за Гутенберг.

 

Как мога да достъпя Гутенберг?

WordPress ще ви предостави достъп до Гутенберг автоматично след като създадете или започнете да редактирате някоя страница, публикация или джаджа. А в случай, че все още нямате свой WordPress сайт, може да се регистрирате за нашия безплатен хостинг план или за един от професионалните ни WordPress хостинг пакети и да инсталирате WordPress за броени минути.

 

Какво представляват блоковите групи в WordPress?

Гутенберг се различава от стандартните редактори на документи с това, че той съхранява вашето съдържание в отделни блокове. По този начин, всеки вид съдържание си има свой собствен блок. За съпоставка, стандартните редактори на документи ви позволяват да пишете из целия документ и после да вмъквате изображения и други мултимедийни елементи в текста си. Това разделение на съдържанието ви позволява да правите промени по даден блок без вашите действия да оказват негативно влияние върху съседните блокове.

Съществуват множество видове блокове в Гутенберг. Някои от по-популярните включват параграфи, заглавия, изображения, видеа, цитати, код и други. Всички тези блокове се съхраняват в библиотеката с блокове на WordPress заедно с вашите блокови шаблони и преизползваеми блокове.

Полезно:

Ако сте на мнението, че наборът от блокове в Гутенберг е твърде малък, разгледайте статията ни, където изброяваме най-добрите разширения, които добавят нови блокове към WordPress.

 

Групиране на блокове в WordPress

WordPress ви позволява да групирате блокове по три различни начина, които ще разгледаме подробно в следващите няколко части.

 

Следващи стъпки

Благодарение на този урок, вие вече имате добра представа как се групират блокове в WordPress.

Ако вече сте усвоили тези умения, ви препоръчваме да подобрите своя начин на работа като персонализирате Гутенберг, за да извлечете максимална полза от него. Също така, ви препоръчваме да научите и клавишните комбинации в Гутенберг, при управлението на коментари и при навигирането на администраторския панел, за да пестите време и увеличите своята производителност.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Как да оптимизираме своето съдържание за търсачки като Google

Какво трябва да знаете: Търсачки като Google, Bing, DuckDuckGo, Yandex, Ecosia и други позиционират вашият сайт в резултаите от търсения спрямо неговото съдържание. Ако желаете да подобрите своето позициониране, то вие трябва да направите съдържанието си...

Каква е разликата между блоковия и класическия редактор

Какво трябва да знаете: Основната разлика между блоковия редактор в WordPress и класическия вариант е начинът, по който съдържанието на вашите страници и публикации е структурирано. С блоковия редактор, всеки вид съдържание се съдържа в отделен блок, който е...

Как да премахнем блоковия редактор в WordPress

Какво трябва да знаете: Ако не сте доволни от блоковият редактор на WordPress, може да го премахнете и да го замените с класическия редактор като инсталирате безплатното разширение Classic Editor. Има много причини защо някой би предпочел класическият редактор на...

Най-добрите разширения за блоковият редактор на WordPress

Какво трябва да знаете: Съществуват разширения в WordPress, които ви позволяват да добавяте нови блокове към своята библиотека от блокове в Гутенберг. В повечето случаи, тези разширения ще добавят както нови блокове, така и нови блокови шаблони. Някои от най-добрите...

Управление на коментари чрез клавишни комбинации

Какво трябва да знаете: Ако вашият WordPress сайт получва множество на брой коментари от посетители, вие може да се възползвате от функцията да управлявате тези коментари чрез клавишни комбинации. Тази функционалност може да бъде включена от настройките на вашия...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This