Home » WordPress » Основи на WordPress » Как се ползва текстовият редактор в WordPress

Как се ползва текстовият редактор в WordPress

Въпреки че WordPress официално премина към използването на Gutenberg редактора, все още много хора предпочитат т.нар класически редактор (Classic Editor). Основните му функции, обсъдихме в друг WordPress урок – Как се форматира текст в WordPress.

След като уебсайтът ви бъде създаден и започнете да опознавате основите на WordPress, вероятно ще разберете, че класическият редактор, както и конструкторът на блокове, известен като Gutenberg, имат опцията да преминат от „Визуален“ към „Текстов редактор“. Последният е наречен „Редактор на код“ във версиите на WordPress след 5.0, когато Gutenberg Editor беше добавен към микса.

 

Какво представлява текстовият редактор на WordPress (сега Code Editor)

Въпреки че основната причина хората да използват WordPress е липсата на необходимост от владеене на код, понякога има случаи, в които трябва да добавите малък фрагмент от код или да редактирате малко HTML.

Един такъв случай е вграждането на публикация от Instagram, например.

Познаването на HTML и CSS, разбира се, значително ще подобри вашите WordPress умения, но фактът, че можете да създадете уебсайт и без тези умения, е едно от основните конкурентни предимства на CMS-а.

Текстовият редактор е интегриран в WordPress инструмент, чрез който се редактира код. Използвайки текстовият редактор, можете да добавяте, премахвате или редактирате кода на вашата страница или публикация.

Когато използвате текстовия редактор, за разлика от визуалния редактор, трябва да бъдете много внимателни с това, което добавяте или премахвате, тъй като HTML tag, който не е затворен, може да „счупи“ страницата, което да доведе до много излишни нерви и изгубено време в търсене на несъотвествието, породено от миг невнимание. Съдържанието ви, разбира се, ще остане на мястото си, проблемът ще бъде във визуализацията му за потребителите на вашия уебсайт.

В този смисъл, ако не сте сигурни какво правите, използвайте визуалния редактор на WordPress (без значение дали на класическия или на Гутенберговия редактор или започнете да изучавате основите на HTML и CSS, което в дългосрочен план със сигурност ще се отплати.

 

Как да влезете в текстовия редактор

Ако използвате класическия редактор (което може да бъде постигнато с plugin-a Classic Editor, тъй като след последните актуализации на WordPress, редакторът по подразбиране е Gutenberg), можете да намерите текстовия редактор на страницата си за създаване на публикация/страница. Бутонът Текст се намира в горния десен ъгъл на вашия WYSIWYG.

От друга страна, ако предпочитате да използвате редактора на Gutenberg, ще имате възможност да въведете сега наречения „редактор на кодове“ с комбинация от клавиши. А именно Ctrl + Alt + Shift + M.

Или можете да отидете до трите точки в горния десен ъгъл на страницата и да потърсите Code Editor.

Свързани статии:

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Как да оптимизираме своето съдържание за търсачки като Google

Какво трябва да знаете: Търсачки като Google, Bing, DuckDuckGo, Yandex, Ecosia и други позиционират вашият сайт в резултаите от търсения спрямо неговото съдържание. Ако желаете да подобрите своето позициониране, то вие трябва да направите съдържанието си...

Каква е разликата между блоковия и класическия редактор

Какво трябва да знаете: Основната разлика между блоковия редактор в WordPress и класическия вариант е начинът, по който съдържанието на вашите страници и публикации е структурирано. С блоковия редактор, всеки вид съдържание се съдържа в отделен блок, който е...

Как да премахнем блоковия редактор в WordPress

Какво трябва да знаете: Ако не сте доволни от блоковият редактор на WordPress, може да го премахнете и да го замените с класическия редактор като инсталирате безплатното разширение Classic Editor. Има много причини защо някой би предпочел класическият редактор на...

Най-добрите разширения за блоковият редактор на WordPress

Какво трябва да знаете: Съществуват разширения в WordPress, които ви позволяват да добавяте нови блокове към своята библиотека от блокове в Гутенберг. В повечето случаи, тези разширения ще добавят както нови блокове, така и нови блокови шаблони. Някои от най-добрите...

Управление на коментари чрез клавишни комбинации

Какво трябва да знаете: Ако вашият WordPress сайт получва множество на брой коментари от посетители, вие може да се възползвате от функцията да управлявате тези коментари чрез клавишни комбинации. Тази функционалност може да бъде включена от настройките на вашия...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This