Home » WordPress » Персонализиране » Каква е разликата между блоковия и класическия редактор

Каква е разликата между блоковия и класическия редактор

Какво трябва да знаете:

Основната разлика между блоковия редактор в WordPress и класическия вариант е начинът, по който съдържанието на вашите страници и публикации е структурирано. С блоковия редактор, всеки вид съдържание се съдържа в отделен блок, който е самостоятенелен и независим от останалите. Класическият редактор работи на различен принцип – там основното съдържание, което изгражда структурата на вашия документ, е текст. Допълнителни мултимедийни елементи като изображения и видеа биват вмъквани между текста.

WordPress разполага с два основни редактора на страници и публикации. Класическият редактор се използва от самото начало на WordPress, а блоковият редактор е неговият модерен наследник. В този урок ще ви покажем какви са разликите между двата редактора, за да може да изберете правилния за вас.

Съдържание:

 

Какво представлява Гутенберг?

Гутенберг, наричан още блоковият редактор на WordPress, е инструментът, чрез който може да създавате съдържание за своя сайт. За разлика от предшественика си, Гутенберг съхранява съдържанието ви в отделни блокове. Съветваме ви да прегледате статиите ни, обясняващи основите и интерфейса на Гутенберг, ако не сте запознати с блоковия редактор в WordPress. А в случай, че имате предишен опит, разгледайте уроците ни, където обясняваме как да персонализирате редактора, какви клавишни комбинации са налични и кои са най-добрите разширения за Гутенберг.

 

Какво представляват блоковете в WordPress?

WordPress ще ви предостави достъп до Гутенберг автоматично след като създадете или започнете да редактирате някоя страница, публикация или джаджа. А в случай, че все още нямате свой WordPress сайт, може да се регистрирате за нашия безплатен хостинг план или за един от професионалните ни WordPress хостинг пакети и да инсталирате WordPress за броени минути.

 

Какво представлява класическият редактор?

Класическият редактор на WordPress наподобява типичния редактор на документи, където основното съдържание на страницата е текст. Допълнителни мултимедийни елементи като картинки, видео и други се вмъкват между текстовото съдържание.

 

Кой е по-добрият редактор?

Тъй блоковият редактор е коренно различен от класическия вариант, двата редактора задоволяват нуждите на два различни начини на работа. Ако сте свикнали да работите с редактори на документи като Microsoft Word и желаете да работите по подобен начин и в WordPress, то тогава класическият редактор ще ви свърши перфектна работа.

От друга страна, ако имате предишен опит със строители на сайтове, където вие може да влачите готови елементи на сайта и да ги пренареждате с мишката, то тогава блоковият редактор в WordPress е по-добрият избор за вас.

 

Заключение

Благодарение на този урок, вие вече знаете каква е разликата между блоковият редактор в WordPress и неговия класически предшественик. Това ще ви позволи да направите правилния избор и да изберете редактора, който най-добре подхожда на вашия стил на работа.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Как да оптимизираме своето съдържание за търсачки като Google

Какво трябва да знаете: Търсачки като Google, Bing, DuckDuckGo, Yandex, Ecosia и други позиционират вашият сайт в резултаите от търсения спрямо неговото съдържание. Ако желаете да подобрите своето позициониране, то вие трябва да направите съдържанието си...

Как да премахнем блоковия редактор в WordPress

Какво трябва да знаете: Ако не сте доволни от блоковият редактор на WordPress, може да го премахнете и да го замените с класическия редактор като инсталирате безплатното разширение Classic Editor. Има много причини защо някой би предпочел класическият редактор на...

Най-добрите разширения за блоковият редактор на WordPress

Какво трябва да знаете: Съществуват разширения в WordPress, които ви позволяват да добавяте нови блокове към своята библиотека от блокове в Гутенберг. В повечето случаи, тези разширения ще добавят както нови блокове, така и нови блокови шаблони. Някои от най-добрите...

Управление на коментари чрез клавишни комбинации

Какво трябва да знаете: Ако вашият WordPress сайт получва множество на брой коментари от посетители, вие може да се възползвате от функцията да управлявате тези коментари чрез клавишни комбинации. Тази функционалност може да бъде включена от настройките на вашия...

Как да добавим клавишни комбинации към администраторския панел в WordPress

Какво трябва да знаете: WordPress сам по себе си не ви дава възможност да използвате клавишни комбинации за навигация на администраторския панел, но вие може да добавите тази функционалност на разширение. Две разширения, които ние препоръчваме, са Quick Navigation...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This