Искаш сайт? Събрали сме всичко, което е нужно да знаеш!

от | апр. 6, 2021 | Грижа за сайта

Повече от 17 години екипът на ZETTAHOST.bg работи упорито за това всеки да получи заслуженото си място в интернет. Без никакво преувеличение, ние сме едни от пионерите на безплатния хостинг в световен мащаб (любопитната история по темата ще намерите тук).

През тези години постепенно трупаме знания за това как да си създадете свой сайт. Разбира се, ако изникне конкретен въпрос, винаги ще се радваме да помогнем чрез нашата 24-часова поддръжка. Освен това много от въпросите могат да намерят отговор, ако просто ги формулирате точно в търсачката ни.

 

Съвети на място

И все пак, решихме да обобщим на едно място сериозната база от отговори, които ви очакват в създаването на сайт. Защото вече имаме подробни обяснения по доста от въпросите, които със сигурност ще ви хрумнат в процеса на работа.

Днес е по-лесно от всякога да заемеш своето пространство в интернет. Преди няколко седмици си направихме експеримента дали е възможно да си направите съвсем базова страничка онлайн за 5 минути. 

Оказа се, че отговорът е утвърдителен. Разбира се, после идва по-трудното – да напълниш своя електронен офис с точната информация, да я подредиш удобно за потребителите, да намериш маркетинговия път към това да изпъкнеш. А на всяка стъпка от процеса изникват какви ли не въпроси. Много от отговорите им ще намерите в нашите публикации, а в следващите редове ви предлагаме своеобразна карта на събраното от нас дотук.

Някои от публикациите са за начинаещи, други – за специалисти. Това, което ги обединява, обаче е, че не се знае коя от тях може да се окаже изключително полезна за вас тогава, когато ви липсва малка частица знание, за да решите даден проблем или да подобрите проекта си.

Къщичка за всеки

На първо място идва платформата, която улесни драстично нещата. Светът на WordPress е сред акцентите, които предлагаме ние, от ZETTAHOST.bg. Тук не става дума за това да ви спечелим за романтиката, която се крие зад платформата. А да ви помогнем чисто практически при първите (а и следващите) ви срещи с нея.

Тук е мястото, където събираме публикациите си по темата. Чудите се откъде да започнете? Бих ви препоръчал пълното ни ръководство за използване на платформата. След това четиво определено ще имате много голяма част от информацията, която ви е нужна, за да започнете своето WordPress приключение. 

В допълнение на всичко, което е останало неясно следват двете части – първа и втора, на нашата публикация за основите на най-популярната CMS система, крепяща на раменете си повече от 1/3 от днешния интернет.

Готови сте да започнете?

 

От нула до сила

Тук ще ви опишем подробно как да инсталирате WordPress на нашата платформа.

После ще изникнат различни на пръв поглед дребни, но много важни въпроси, чиито отговори понякога е трудно да се намерят онлайн. Е, погрижили сме се за това. Ще ви обясним как се настройва таблото за управление, как се създава или изтрива WordPress тема, как работи менюто. Ще ви покажем подробно и нагледно как се създават категории и се добавят публикации към тях. А преди това, ако още нямате отговор за себе си на този въпрос, ще ви обясним и какво представляват публикациите в системата, какво е важно да знаете за тях и как да ги създавате, като форматиране правилно текста. Също ще дефинираме какво е уиджет и… има ли той почва в лицето на вашия сайт.

Важно е да сте в крак с времето! Ето защо е важно да сте наясно как се актуализира платформата до най-новата ѝ работеща версия.

Още и още статии по актуални теми ви очакват в нашата страница с публикации, посветени на WordPress.

 

Вземи нещата под контрол

Разбира се, немалко са нещата, които човек трябва да знае и още на ниво хостинг. Защото винаги управлението му минава през контролния панел, преди още да стигнем до WordPress или друга платформа, която ще ползвате за самия сайт.

Ето защо статиите за контролния панел имат отделен дом на сайта на ZETTAHOST.bg. 

Но нека тръгнем още по-отдалеч – ако не сте наясно какво е хостване, трансфер или регистрация на домейн, тази статия е за вас.

Или може би вече имате сайт и искате да го преместите на нашия хостинг? Чудесна идея, тук сме описали подробно как да се случи трансферът.

Още много въпроси по темата за работата с контролния панел намират своите практични отговори тук.

Не-зацикло-педия

Интернет е голям и информация дебне отвсякъде. И все пак, в морето от нея понякога е трудно да се ориентираш. В нашата Уеб енциклопедия сме си поставили амбициозната задача да събираме обяснения и информация за всички важни термини, които използваме в света онлайн. Като се започне с домейните на различните държави и се стигне до това какво представляват някои от най-често използваните съкращения в мрежата.

На първо място са техническите термини. Толкова е модерно да казваш, че ще пингнеш някого, но… кой е този „пинг“? А що за сървър е DHCP и защо ни е нужно да го знаем? След като разгледате тази секция, определено ще има повече за какво да си говорите с вашите приятели програмисти.

Разбира се, не спираме дотук, засягаме и други важни направления – например какво представлява нашумелият дигитален маркетинг.

Като специалисти в тази област, задълбаваме по-конкретно и в терминологията на самия хостинг. Отговорите си получават важни въпроси като например какво е VPS хостинг, какво е колокация и още много други.

Обръщаме отделно внимание и на различните най-използвани програмни езици и свързаните с тях термини.

 

Помощ, потъвам!

Нашата поддръжка работи 24 часа, 7 дни в седмицата. И се сещате, че за 17 години сме чули какви ли не въпроси и сме помогнали в какви ли не заплетени случаи. 

Затова сме събрали всичко, което попада в сферата на най-често задаваните въпроси тук.

Винаги изниква нещо допълнително, нещо различно… И когато мнозина наши клиенти ни зададат един и същи въпрос, решаваме, че е добре да спестим от времето на следващите ни гости и да им дадем решението наготово в тази част от сайта.

Още и още важни въпроси. Част от тях са свързани конкретно с управлението на домейни. Например:

Също така и що се отнася до управлението на имейли:

Отделна секция е посветена на защитата на личните данни, GDPR и терминологията в тази област. Информация къде всъщност се съхраняват данните.

Последните две секции в най-често задаваните въпроси са за ftp, управлението на файлове – какво представлява и как да кача сайта си и базите данни – импортиране, експортиране и настройки.

 

Конкретни общи приказки

Завършваме разходката си из огромната база от знания с  общите въпроси, свързани с управлението на сайт, които вълнуват всеки. Как да получим SSL сертификат, как да пренасочим http към https, какво представлява WHOIS защитата… Тук ви очакват все теми, които няма как да пропуснете, ако имате блог, електронен магазин или какъвто и да било друг виртуален офис.

И за финал оставихме страничката, където сте в момента. Блогът на ZETTAHOST.bg е най-новото попълнение в палитрата от информация, събрана от нашите специалисти. Тук публикуваме както новини от света на технологиите, така и по-аналитични текстове. Акцентираме върху сигурността онлайн и тенденциите в хостинга. Стараем се да съберем онова, което ви вълнува, и дано сме успели да го направим.

Приятно четене!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This